Shadow

Chili con carne – med tørket chili

Chili con carne er en av de mest kjente rettene fra det meksikanske kjøkkenet, men dens nøyaktige opprinnelse er fortsatt gjenstand for debatt blant matforskere og historikere.

Noen mener at retten stammer fra det spanske erobringsperioden i Mexico på 1500-tallet, da chili og bønner ble introdusert til landet av spanjolene. Andre hevder at retten er en videreføring av tradisjonelle meksikanske retter som brukte bønner og krydderier, men uten kjøtt.

Det som imidlertid er sikkert, er at chili con carne ble populært i Texas på midten av 1800-tallet, hvor det var vanlig å tilsette kjøtt og tomater i retten. Chili con carne ble snart en fast del av cowboyenes diett, og spredte seg raskt til resten av USA.

Chili con carne har også blitt en populær rett i mange andre deler av verden, inkludert Europa og Asia, og det finnes nå utallige varianter av denne klassiske retten. Uansett opprinnelse, er chili con carne en smakfull og krydret rett som har vært en favoritt blant matelskere i århundrer.

Tørket chili har flere fordeler sammenlignet med fersk chili når det kommer til matlaging:

 1. Lang holdbarhet: Tørket chili har en lang holdbarhet sammenlignet med fersk chili, og kan lagres i flere måneder på et tørt og kjølig sted uten å miste smak eller aroma.
 2. Lett å dosere: Tørket chili kan enkelt doseres etter ønsket styrke og smak i retten, og gir derfor en mer presis og jevn varme og smak sammenlignet med fersk chili.
 3. Enklere å oppbevare: Tørket chili tar mindre plass i kjøleskapet eller pantryet enn fersk chili, som ofte tar opp mye plass og kan raskt bli dårlig hvis den ikke blir brukt raskt nok.
 4. Gir en dypere smak: Tørket chili kan gi en dypere og mer intens smak til maten sammenlignet med fersk chili. Dette skyldes at tørket chili har en mer konsentrert smak og aroma, som kan gi mer kompleksitet og dybde til retter.
 5. Tilgjengelighet: Tørket chili er ofte mer tilgjengelig og rimeligere enn fersk chili, spesielt i områder hvor fersk chili ikke er så vanlig eller tilgjengelig.

Samlet sett er tørket chili et allsidig og praktisk krydder å bruke i matlagingen, som kan gi en dypere og mer intens smak til rettene dine.

Oppskrift på Chili con carne som bruker tørket chili i stedet for fersk chili:

Ingredienser:

 • 500 gram kjøttdeig
 • 1 løk, hakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 ss tomatpuré
 • 1 boks hermetiske tomater
 • 1 boks røde kidneybønner, avrent
 • 2 ss tørket chilipulver (kan spare litt i starten og smake til etterhvert)
 • 1 ts spisskummen
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts pepper
 • 2 ss olje
 • 2 dl vann

Fremgangsmåte for Chili con carne:

 1. Varm opp en stor kjele over middels høy varme. Tilsett olje, løk og hvitløk og stek i 2-3 minutter til løken er myk.
 2. Tilsett kjøttdeigen og stek til den er brunet.
 3. Tilsett tomatpuré, tørket chilipulver, spisskummen, paprikapulver, salt og pepper. Rør godt for å kombinere.
 4. Tilsett hermetiske tomater og vann. Rør godt, og la det hele småkoke i ca. 20 minutter.
 5. Tilsett de avrente kidneybønnene og la det hele småkoke i 10-15 minutter til bønnene er varme.
 6. Smak til med mer chili, salt og pepper om nødvendig.
 7. Server med ris eller tortillachips.

Dette er en enkel og deilig oppskrift på chili con carne som vil gi deg en smakfull og krydret middag. Bon appetit!